Gröna middagar - hälsosamma och smakrika alternativ till kött

Gröna middagar - hälsosamma och smakrika alternativ till kött

Det är allt vanligare att vi väljer att äta mer vegetariskt, både av hälsoskäl och för att minska vår miljöpåverkan. Men vad ska man egentligen laga för smakrika middagar när man väljer bort köttet? Här kommer några tips på gröna middagar som både är hälsosamma och smakrika.

Grönsaksgryta med linser

En grönsaksgryta med linser är både mättande och proteinrik, och dessutom full av smaker. Linsen är en utmärkt proteinkälla för vegetarianer och veganer, och tillsammans med grönsakerna blir det en fullständig måltid. Prova att tillsätta sötpotatis, zucchini, paprika, lök och vitlök, och smaksätt grytan med kryddor som spiskummin, koriander och paprikapulver. Servera grytan med en klick yoghurt eller crème fraîche och eventuellt en bit bröd.

Blomkålssoppa med curry

En krämig blomkålssoppa med curry är en härlig rätt som passar både som förrätt eller huvudrätt. Här kan du själv bestämma hur mycket curry du vill ha, men det är en bra idé att börja försiktigt för att inte överdosera. Förutom blomkål så kan du tillsätta lök, vitlök och morot i soppan. Mixa soppan slät och servera med ett gott bröd eller en sallad.

Pastasallad med pesto och grönsaker

En pastasallad med pesto och grönsaker är både enkelt och gott. Välj gärna fullkornspasta för en hälsosam måltid, och blanda den med pesto gjord på basilika, pinjenötter, parmesanost och olivolja. Tillsätt sedan valfria grönsaker som tomater, rödlök, zucchini och paprika. Du kan också tillsätta fetaost eller mozzarella för lite extra smak. Servera pastasalladen med en god sallad till.

Falafel med hummus och tabbouleh

Falafel är en klassisk vegetarisk rätt som passar utmärkt som middag. Kikärtor är huvudingrediensen i falafel, och de är även en god proteinkälla. Förutom falafeln så kan du servera hummus och tabbouleh till. Hummus görs av kikärtor, tahini, vitlök och olivolja, medan tabbouleh består av bulgur, persilja, tomater, gurka och citronsaft. Servera falafeln med hummus, tabbouleh och en grönsallad.

Grönsakspaj med ost

En grönsakspaj med ost är både god och mättande. För att göra pajen kan du använda en färdig pajdeg eller göra din egen. Fyll pajen med valfria grönsaker som broccoli, zucchini, lök och paprika. Tillsätt sedan en blandning av ägg, mjölk och ost, och grädda pajen i ugnen. Servera pajen med en sallad till.

Gröna burgare med avokado

En vegetarisk burgare kan vara minst lika god som en köttburgare. För att göra en gröna burgare behöver du bara välja en bra biffbas, exempelvis kikärtor eller quinoa, och smaksätta den med kryddor och grönsaker. Tillsätt sedan valfria toppings som ost, grönsaker och avokado. Servera burgaren med sötpotatispommes och en god dippsås.

Sammanfattningsvis är det många härliga gröna middagar att välja mellan när man väljer att äta vegetariskt. Och det är inte bara gott, utan även hälsosamt och miljövänligt. Så nästa gång du undrar vad du ska laga till middag - prova något grönt!

Skriv en kommentar

Sallad med tomat och avokado

Sallad med tomat och avokado

Här kommer ett tips på en härlig sallad med tomat och avokado. Du kan variera den efter egen smak och lägga till dina favoritgrönsaker. Blanda tomatklyftor skivor eller kuber av avokado och sallad. G…

Visa hela inlägget