Härligt frasiga och saftiga bruschetta med tomater och lök

Härligt frasiga och saftiga bruschetta med tomater och lök

Dessa härliga italienska munsbitarna kanske inte går som en hel middag, men funkar fint antingen som förrätt eller som ett tillbehör, tex till en soppa.

Gör en tomatsallad genom att skära goda solmogna tomater i mindre bitar. Du kan använda vilka goda tomater som helst, efter din egen smak. Här har jag använt romanesco-tomater som är en favorit. Finhacka rödlök, gul lök eller schalottenlök fint och blanda i. Ta en näve färska kryddor, tex basilika, timjan eller oregano och hacka ner.

Blanda samman 2 msk olivolja, 1 msk vit balsamvinäger och 1 krm socker och höll över tomterna. Låt marinera en kvart.

Smaken på en bruschetta beror mycket på vilket bröd man använder och hur man tillagar det. Jag gillar när det blir riktigt ordentligt frasigt på gränsen till hårt och lite segt. Använd gärna ett surdegsbröd och det gör inget om det är nån dag eller två gammalt.

Man kan rosta brödet i skivor i brödrost eller ugn, men klart godast blir det om man steker brödet i olivolja eller smör. Olja är mer italienskt men smör är ännu lite godare. När bröden har fått en fin färg låter du de kallna några sekunder och gnider sedan in båda sidorna på varje bröd med en halv vitlöksklyfta. Brödet fungerar lite som ett rivjärn och det blir lagom mycket vitlökssmak.

Lägg upp de nystekta/nyrostade bröden på ett fat. Fördela tomatsalladen ovanpå. Strö över flingsalt, ganska frikostigt, och vrid peppar-kvarnen några varv över fatet.

Skriv en kommentar

Gröna middagar - hälsosamma och smakrika alternativ till kött

Gröna middagar - hälsosamma och smakrika alternativ till kött

Det är allt vanligare att vi väljer att äta mer vegetariskt, både av hälsoskäl och för att minska vår miljöpåverkan. Men vad ska man egentligen laga för smakrika middagar när man väljer bort köttet? Här kommer några tips på gröna middagar som både är hälsosamma och smakrika. Grönsaksgryta med linser En grönsaksgryta med linser är både mättande och proteinrik, och dessutom full av smaker. Linsen är…

Visa hela inlägget
Gröna förrätter som imponerar på gästerna

Gröna förrätter som imponerar på gästerna

Att bjuda på gröna förrätter på middagsbordet kan vara en utmaning, men det behöver inte vara det. Det finns massor av olika sätt att skapa hälsosamma, vackra och goda gröna förrätter som kommer att imponera på dina gäster. Här är några av de bästa alternativen: 1. Zucchinirullar med fyllning av pesto och ricotta Bara för att det är en förrätt betyder det inte att det inte kan vara fyllande. Dessa…

Visa hela inlägget
Hemgjord gnocchi: Ett veganskt mästerverk

Hemgjord gnocchi: Ett veganskt mästerverk

Att göra egen vegansk gnocchi kan verka skrämmande, men med rätt vägledning kan du skapa en fantastisk rätt som imponera familj och vänner. Gnocchi är små mjölbollar gjorda på potatis och mjöl, och när du gör dem hemma kan du säkerställa att de är helt veganska och fria från animaliska produkter. Ingredienser: 1 kg potatis (välj en mjuk och stärkelserik sort) 2 dl vetemjöl, plus extra för utrulln…

Visa hela inlägget
Festlig Grönt: Veganska småplock perfekta för nyår!

Festlig Grönt: Veganska småplock perfekta för nyår!

Årets sista dag närmar sig med stormsteg, och om du, precis som jag, är passionerad när det kommer till växtbaserad mat, då kan nyårsafton vara det perfekta tillfället att skapa minnesvärda veganska småplock som både kan överraska och förtjusa dina gäster. Oavsett om du är värd för en liten intim middag eller planerar ett större mingel, så är nyckeln till en lyckad kväll att ha ett sortiment av sm…

Visa hela inlägget
Hur du gör den perfekta veganska lasagnen från grunden

Hur du gör den perfekta veganska lasagnen från grunden

Hej alla gröna gourmeter, Idag tänkte jag dela med mig av en lite annorlunda, men otroligt läcker vegansk lasagne som du kan laga helt från grunden. Det är ett utmärkt sätt att förgylla din middag och samtidigt utforska det veganska köket. Ingredienser Först och främst behöver vi vår ingredienslista. För denna lasagne kommer vi att behöva: För bechamelsåsen: 4 msk jordnötssmör 4 msk vetemjöl 5 dl…

Visa hela inlägget
Full av protein: Hur du gör den perfekta veganska quinoasalladen hemma

Full av protein: Hur du gör den perfekta veganska quinoasalladen hemma

Hej alla hälsomedvetna matälskare på 'Grön Middag'! I dag tänkte jag dela med mig av ett recept som är fullt av protein och helt fritt från animaliska produkter: den perfekta veganska quinoasalladen. Quinoa är en fantastisk källa till protein, särskilt för dem som inte äter animaliska produkter. Dessutom är det glutenfritt och rikt på fiber, vilket gör det till ett utmärkt alternativ till ris elle…

Visa hela inlägget