Härligt frasiga och saftiga bruschetta med tomater och lök

Härligt frasiga och saftiga bruschetta med tomater och lök

Dessa härliga italienska munsbitarna kanske inte går som en hel middag, men funkar fint antingen som förrätt eller som ett tillbehör, tex till en soppa.

Gör en tomatsallad genom att skära goda solmogna tomater i mindre bitar. Du kan använda vilka goda tomater som helst, efter din egen smak. Här har jag använt romanesco-tomater som är en favorit. Finhacka rödlök, gul lök eller schalottenlök fint och blanda i. Ta en näve färska kryddor, tex basilika, timjan eller oregano och hacka ner.

Blanda samman 2 msk olivolja, 1 msk vit balsamvinäger och 1 krm socker och höll över tomterna. Låt marinera en kvart.

Smaken på en bruschetta beror mycket på vilket bröd man använder och hur man tillagar det. Jag gillar när det blir riktigt ordentligt frasigt på gränsen till hårt och lite segt. Använd gärna ett surdegsbröd och det gör inget om det är nån dag eller två gammalt.

Man kan rosta brödet i skivor i brödrost eller ugn, men klart godast blir det om man steker brödet i olivolja eller smör. Olja är mer italienskt men smör är ännu lite godare. När bröden har fått en fin färg låter du de kallna några sekunder och gnider sedan in båda sidorna på varje bröd med en halv vitlöksklyfta. Brödet fungerar lite som ett rivjärn och det blir lagom mycket vitlökssmak.

Lägg upp de nystekta/nyrostade bröden på ett fat. Fördela tomatsalladen ovanpå. Strö över flingsalt, ganska frikostigt, och vrid peppar-kvarnen några varv över fatet.

« Till start