
Hur du gör den perfekta veganska lasagnen från grunden
Hej alla gröna gourmeter,
Idag tänkte jag dela med mig av en lite annorlunda, men otroligt läcker vegansk lasagne som du kan laga helt från grunden. Det är ett utmärkt sätt att förgylla din middag och samtidigt utforska det veganska köket.
Ingredienser
Först och främst behöver vi vår ingredienslista. För denna lasagne kommer vi att behöva:
För bechamelsåsen:
- 4 msk jordnötssmör
- 4 msk vetemjöl
- 5 dl havredryck
- En nypa salt
För lasagnesåsen:
- 2 stora lökar
- 4 vitlöksklyftor
- 2 morötter
- 2 burkar krossade tomater (à 400 g)
- 1 dl rött vin (valfritt)
- 1 tsk socker (eller efter smak)
- Salt och peppar efter smak
Övrigt:
- 9 fullkorns lasagneplattor
- 150 g färsk bladspenat
- 200 g vegansk ost (valfritt, men vi rekommenderar mozzarellastil)
Instruktioner
-
Börja med bechamelsåsen. Blanda jordnötssmör och vetemjöl i en kastrull på medelhög värme. När det blir en degaktig massa, tillsätt långsamt havredrycken under omrörning. Fortsätt röra tills såsen tjocknar. Tillsätt en nypa salt och ställ åt sidan.
-
Förbered lasagnesåsen. Hacka löken, vitlöken och morötterna fint. Fräs i en stor stekpanna med lite olja tills de mjuknar. Tillsätt sedan krossade tomater, rött vin och socker. Låt det sjuda i ca 15 minuter tills det tjocknar något. Smaka av med salt och peppar.
-
Koka lasagneplattorna enligt anvisningarna på paketet tills de är al dente.
-
Förbered lasagnen. Varva lasagnesås, bechamelsås, spenat och lasagneplattor i en ugnsfast form. Börja med ett lager lasagnesås i botten, följt av lasagneplattor, mer lasagnesås, spenat, bechamelsås, och upprepa sedan processen tills allt är använt.
-
Avsluta med ett lager bechamelsås på toppen och strö över den veganska osten.
-
Baka i ugnen vid 200 grader i ca 30 minuter tills osten är smält och gyllene.
Och voila! Du har nu en hemlagad, hälsosam och läcker vegansk lasagne att njuta av!
Det är alltid roligt att experimentera med olika ingredienser och smaker, så känn dig fri att byta ut eller lägga till något efter eget önskemål. Kanske vill du testa med olika grönsaker eller använda andra typer av plantmjölker för bechamelsåsen? Huvudsaken är att du har roligt när du lagar mat och njuter av din veganska måltid.
Smaklig måltid!