Vägen till en grönare livsstil - tips för att bli vegetarian

Vägen till en grönare livsstil - tips för att bli vegetarian

Att äta vegetariskt har aldrig varit mer populärt. Allt fler väljer att skippa köttet av olika skäl - för djuren, miljön eller den egna hälsan. Men för många kan steget från att äta kött till att bli vegetarian kännas svårt eller till och med omöjligt. Här är några tips för att underlätta övergången till en grönare livsstil!

1. Lär dig laga vegetarisk mat

Det kan kännas överväldigande att börja laga vegetarisk mat om man inte är van vid det. Men det finns massor av goda och enkla recept där ute! Börja med att leta upp några favoritrecept på nätet eller i kokböcker, och prova att laga dem utan kött. Efterhand kan du experimentera med nya smaker och ingredienser.

2. Prova köttersättningar

Det finns mängder av köttersättningar på marknaden idag - allt från vegoburgare till vegetarisk korv och färs. Prova dig fram och se vad du gillar! Det är ett enkelt sätt att få i sig protein och känna sig mätt, samtidigt som man undviker kött.

3. Tänk på näringsinnehållet

När man tar bort köttet från sin kost är det viktigt att se till att man får i sig tillräckligt med näring. Se till att äta varierat och inkludera proteinkällor som bönor, linser, tofu och nötter. Försök också att äta mycket grönsaker och frukt för att få i dig vitaminer och mineraler.

4. Hitta alternativ till favoriträtterna

Många av oss har favoriträtter som innehåller kött - som spagetti med köttfärssås eller tacos med kyckling. Men det finns massor av alternativ! Istället för köttfärssås kan man prova att göra en sås på linser eller quornfärs, och istället för kyckling i tacosen kan man använda bönröra eller vegetariskt kött.

5. Fokusera på det positiva

Att bli vegetarian handlar inte bara om att ta bort något från sin kost - det handlar också om att få in mer av annat som är bra för både kroppen och miljön. Fokusera på all god vegetarisk mat du kan äta istället för det du inte längre äter. Och tänk på allt gott du gör för djuren och miljön genom att välja en grönare livsstil!

Gröna middagar - hälsosamma och smakrika alternativ till kött

Gröna middagar - hälsosamma och smakrika alternativ till kött

Det är allt vanligare att vi väljer att äta mer vegetariskt, både av hälsoskäl och för att minska vår miljöpåverkan. Men vad ska man egentligen laga för smakrika middagar när man väljer bort köttet? Här kommer några tips på gröna middagar som både är hälsosamma och smakrika. Grönsaksgryta med linser…
Så gör du en mättande och hälsosam vegansk lunch

Så gör du en mättande och hälsosam vegansk lunch

Att äta en hälsosam och mättande vegansk lunch behöver inte vara svårt eller tidskrävande. Det finns många enkla och goda alternativ som kan göras på bara några minuter. Här är några tips på hur du kan göra en mättande och hälsosam vegansk lunch. Sallad med protein En sallad kan vara enkel att gör…
Gör en egen vegansk bönpasta – enklaste receptet här!

Gör en egen vegansk bönpasta – enklaste receptet här!

Pasta är en favoritmat för många, men för veganer kan det vara svårt att hitta ett alternativ som inte innehåller ägg. Varför inte göra en egen bönpasta? Det är enkelt, billigt och näringsrikt. Här är det enklaste receptet för dig som vill prova på att göra din egen veganska bönpasta. Ingredienser: …
Tropiska tacos på sojafärs

Tropiska tacos på sojafärs

Vill du variera smaken på dina tacos? Här kommer ett förslag på vegetariska tacos som hämtar inspiration från tropikerna, med ananas, banan och mango. Stek sojafärs i olja enligt instruktionerna på förpackningen. Skär i bitar 1 mango, 1 banan och 2 ringar ananas i bitar och lägg i färsen. Krydda med…
Gröna förrätter som imponerar på gästerna

Gröna förrätter som imponerar på gästerna

Att bjuda på gröna förrätter på middagsbordet kan vara en utmaning, men det behöver inte vara det. Det finns massor av olika sätt att skapa hälsosamma, vackra och goda gröna förrätter som kommer att imponera på dina gäster. Här är några av de bästa alternativen: 1. Zucchinirullar med fyllning av pes…
Stekt ris med kålrabbi

Stekt ris med kålrabbi

Stekt ris med kålrabbi kan man göra om man har lite gammalt kokt ris över. Fräs strimlor av kålrabbi i olja. Lägg till andra grönsaker efter smak, säsong och vad du har hemma. När kålrabbin är färdigstekt och mjuk häller du i riset och knäcker i några ägg. Vänd runt allt och krydda med soja, vitlök,…
Härligt frasiga och saftiga bruschetta med tomater och lök

Härligt frasiga och saftiga bruschetta med tomater och lök

Dessa härliga italienska munsbitarna kanske inte går som en hel middag, men funkar fint antingen som förrätt eller som ett tillbehör, tex till en soppa. Gör en tomatsallad genom att skära goda solmogna tomater i mindre bitar. Du kan använda vilka goda tomater som helst, efter din egen smak. Här har …
Krämig tryffelpasta med penne

Krämig tryffelpasta med penne

Detta recept på krämig tryffelpasta med penne och äkta tryffel är en riktigt god måltid för tryffelfantaster. Färsk tryffel ger en mycket intensiv och ljuvlig smak, och kombinationen med grädde, parmesan och pasta är en riktig vinnarkombination. Prova det och njut av en härlig middag! Ingredienser …
Svampsoppa med tryffel

Svampsoppa med tryffel

En riktigt krämig svampsoppa med tryffel blev jag serverad på en liten restaurang i Katalonien. Mycket smak av svamp och mycket tryffel tillsammans med ett riktigt gott surdegsbröd.
Sallad med tomat och avokado

Sallad med tomat och avokado

Här kommer ett tips på en härlig sallad med tomat och avokado. Du kan variera den efter egen smak och lägga till dina favoritgrönsaker. Blanda tomatklyftor skivor eller kuber av avokado och sallad. Gör en vinägrett på lika delar olivolja, balsamvinäger och vatten. Smaksätt med salladsgrönsaker, sal…

Grön Middag

Det här är min receptsamling av vegetariska och veganska recept. De flesta recepten är för middagar eller luncher, alltså en vanlig normal måltid, men grön 🥦

Hoppas att du gillar mina recept! Har du en vegetarisk favorit som du vill dela med dig av? Maila mig då, adressen finns längst ner på sidan.