Vägen till en grönare livsstil - tips för att bli vegetarian

Vägen till en grönare livsstil - tips för att bli vegetarian

Att äta vegetariskt har aldrig varit mer populärt. Allt fler väljer att skippa köttet av olika skäl - för djuren, miljön eller den egna hälsan. Men för många kan steget från att äta kött till att bli vegetarian kännas svårt eller till och med omöjligt. Här är några tips för att underlätta övergången till en grönare livsstil!

1. Lär dig laga vegetarisk mat

Det kan kännas överväldigande att börja laga vegetarisk mat om man inte är van vid det. Men det finns massor av goda och enkla recept där ute! Börja med att leta upp några favoritrecept på nätet eller i kokböcker, och prova att laga dem utan kött. Efterhand kan du experimentera med nya smaker och ingredienser.

2. Prova köttersättningar

Det finns mängder av köttersättningar på marknaden idag - allt från vegoburgare till vegetarisk korv och färs. Prova dig fram och se vad du gillar! Det är ett enkelt sätt att få i sig protein och känna sig mätt, samtidigt som man undviker kött.

3. Tänk på näringsinnehållet

När man tar bort köttet från sin kost är det viktigt att se till att man får i sig tillräckligt med näring. Se till att äta varierat och inkludera proteinkällor som bönor, linser, tofu och nötter. Försök också att äta mycket grönsaker och frukt för att få i dig vitaminer och mineraler.

4. Hitta alternativ till favoriträtterna

Många av oss har favoriträtter som innehåller kött - som spagetti med köttfärssås eller tacos med kyckling. Men det finns massor av alternativ! Istället för köttfärssås kan man prova att göra en sås på linser eller quornfärs, och istället för kyckling i tacosen kan man använda bönröra eller vegetariskt kött.

5. Fokusera på det positiva

Att bli vegetarian handlar inte bara om att ta bort något från sin kost - det handlar också om att få in mer av annat som är bra för både kroppen och miljön. Fokusera på all god vegetarisk mat du kan äta istället för det du inte längre äter. Och tänk på allt gott du gör för djuren och miljön genom att välja en grönare livsstil!

Skriv en kommentar